top of page

De gezondheid van onze Doodles en voor het ontwikkelen van het hele ras is erg belangrijk voor mij. Zeker omdat ik weet uit ervaring dat je soms geen risico's kan nemen met genetische afwijkingen cq erfelijke ziekten die een hoop problemen met zich mee kunnen brengen voor de eigenaar en hond.

Natuurlijk kan je niet alles voorzien, maar uitsluiten van risico's is in mijn visie iets wat een verantwoorde fokker altijd in het oog moet houden en daar naar toe moet werken om een redelijk gezond ras ook gezond te houden en er controle over te houden.

Mijn Doodles in het fokprogramma worden eerst getest zowel DNA als jaarlijks als anderhalf jaarlijkse controles afhankelijk van hun leeftijd bij een erkende oogspecialist voordat zij in mijn fokprogramma worden ingezet. DNA testen worden allemaal in de V.S. of bij Orivet Australie gedaan.

Naast de verplichte testen die de verenigingen stellen, worden mijn honden ook nog aanvullend getest op VWD type 1 (Von Willebrand desease) dit is een bloedziekte waarbij genezing minimaal is en RD OSD, dit is de meest kwaadaardige variant van PRA-prcd, een oogziekte wat blindheid veroorzaakt. Hier zijn DNA testen voor beschikbaar. Ik volg ook op de voet de ontwikkelingen van diverse testen die beschikbaar komen en zal daar ook gelijk gebruik van maken als het een aanvulling blijkt voor mijn fokprogramma.

Daarnaast worden mijn Doodles vanaf 1 jaar getest op heup, elleboog afwijkingen en de foto's worden beoordeeld door OFA (Orthopedic Foundation Animals). Mijn honden in het fokprogramma hebben allen de score excellent, good of fair en dat zijn de 3 hoogste levels voor een Ofa score. Met een score 4 of lager wordt niet gefokt. Ofa heeft 7 levels.

bottom of page