top of page
VOEDING

 

OVER VOEDING IS AL HEEL VEEL GESPROKEN EN DE MENINGEN LOPEN ERG UITEEN SOMS UIT COMMERCIËLE OOGPUNTEN EN SOMS IS HET GEWOON EEN MENING.

 

Honden zijn carnivoren en dat betekent vleeseters. In de jaren 90 en 2000 is er een trend geweest dat iedereen over moest gaan op de brokjes. Er werd zelfs geadviseerd dat het beter was voor de tanden, maar doe maar eens een paar brokjes in wat water en dan zie je dat het opzwelt en zacht wordt, dus ook met brokjes gaat het aan de tanden zitten en veroorzaakt plak.

 

Brokjes zijn prima als ze maar van goede A kwaliteit zijn. Helaas zijn er maar weinig Doodles die tevreden zijn met alleen maar brokjes en net als katten en mensen houden Doodles van afwisseling.

 

Ikzelf ben een voorstander van vlees in de vorm van diepvries. Dit is kant en klaar en hoef je alleen te ontdooien. Je kan er nog een schep rijst of gekookte pasta doorheen doen, maar is niet noodzakelijk.

In mijn ogen en ervaring is dit het gezondste wat je een hond kan geven. Vers vlees zorgt voor een goede balans van de darmen en is ook heel goed voor de huid als er ook zalm of een beetje zalmolie aan is toegevoegd.

 

Veel klachten zijn darmklachten en allergische reacties op de huid. Vaak komt het door onwetendheid en krijgen deze honden voedsel met een hoog gehalte aan conserveringsmiddelen en groenten. In het begin merk je daar nog niet zoveel van, maar op den duur krijgt de hond klachten en is het leed al geschied en is de enige mogelijkheid nog dure speciale brokken van de dierenarts.

Het is natuurlijk niet altijd het geval, maar volgens onderzoek is het wel een hoog percentage dat de meeste klachten voortkomen uit verkeerde voeding.

In principe is het dus aan te raden alleen hoogwaardige kwaliteit voeding te geven aan je hond en geen blikvoer of brokjes uit de supermarkt, of B kwaliteit uit de dierenzaak. Kijk altijd op de beschrijving van het voer en in principe gaat de regel op een zo hoog mogelijk vleespercentage  en laag groentenpercentage en zeker geen conserveringsmiddelen. Supermarktvoer heeft een hoog percentage mais, dit is goedkoop en drukt de prijs, maar op den duur kan dit allerlei klachten geven. Een goed alternatief is gestoomd vlees van bijv Renske of soortegelijk merk. Dit zijn pakjes die je in de kast kan bewaren en erg makkelijk zijn als je op vakantie gaat en de hond mee mag.

 

Mijn advies is daarom ook: start gelijk met goed voer vanaf dag 1 dat je puppy in huis is.

 

Enkele sites voor het leveren van kwaliteitsvoer voor Nederland en Belgie:

 

Vers vlees:

 

 

droogvoer en tevens alle dierenbenodigheden:

 

Mijn advies als je door de bomen het bos niet meer ziet: laat je adviseren door een goede dierenspeciaalzaak. Soms leveren zij ook andere goede merken aan vers vlees.

bottom of page